Kavaino - Кавайно ◄◄Sivuston alkuun
    ◄ Rajakontu

 

Rajakivi 77 on Missinkorven itäreunassa. Se on historiallinen paikka. Sen itäpuolella olevasta suosta saa alkunsa Rajaoja, vanhalta nimeltä Meluoja.

* Sitä kautta kulki vanha tie Laatokan itäpuolta Manssila - Virtelä -Kavaino - Koukoijärvi - Suurmäki - Vitele. Nykyinen tie kulkee Laatokan rantoja.

* Rajamerkin tienoilla on aikoinaan 1617 alkanut Ruotsin ja Venäjän rajavaltuutettujen rajankäynti.
Arvi Korhonen: Suomen itärajan syntyhistoria.

* Manssilan starikat muistelivat että merkin lähettyvillä on ollut vanha sotilashautausmaa. Ehkä se on ollut kontulaisten ja kavainolaistenkin hautausmaa jossain vaiheessa. Tosin molempien kylien tsasounien luona on ollut hautausmaa.

Talvella Kavainossa ei asu ketään. Keväällä baabuskat muuttavat kanojen, kanien ja bunukoiden kanssa kotikylään. Kasvatetaan kaalia, sipulia, porkkanaa ja perunaa talven varalle.

 


Olga Nevalainen os. Missi, Virtelä:

"Kavainon kylän asukkaat vietiin 1937 muualle, kun nämä olivat puhuneet ihailevaan sävyyn Suomen puolen naapurikylistä. Oli sumuinen syksyaamu, kun olimme menossa saunaan pellavia loukuttamaan ja lipsuamaan. Silloin kuului Kavainon puolelta kova metakka ja itku. Sota-aikaan oli vielä vanhahkoa väkeä Kavainossa ja Rajakonnussa. He kertoivat että silloin vietiin paljon nuorta väkeä väkivalloin kylistä pois. Kummastakin kylästä oli hyvä näköala Suomen puolelle. Suomen taloista monet olivat maalattuja, mutta Kavainon ja Rajakonnun talot olivat vanhanaikaisesti kaksikerroksisia.Niissä oli alakerrassa potroalaksi nimitetty kellari-aitta. Tanhua oli asunto-osan perässä. Oli niitä samanlaisia rakennuksia vielä Suomenkin puolella, esim. isän (Simo Missin) talo oli sellainen. Se talo säästyi molemmat sodat palamatta."
Haastattelija Ilmari Missi, 1995.