Manssilan venäläinen koulu    ◄◄Sivuston alkuun
       ◄ Manssila
             28.03.2014

 

Manssilan venäläisen koulun oppilaat Valamossa

 

Isäni Pekka Missi kertoo  muistelmissaan:
"Pastori Nikolai Veskelsi oli aunukselaisia. Hän piti uskontotunnin alkuun rukoushetken, jota kuunteli sekä opettaja että oppilaat. Suuren paaston ensimmäisellä ja neljännellä eli Ristinkumartamisen viikolla käytiin kaikki joka aamu kirkossa. Marssimme kirkkoon parijonossa puolen kilometrin matkan. Kirkossa seisoimme edessä suorina, vilkuilematta ja hiljaa. Vuonna 1913 Venäjällä vietettiin Romanov suvun 300-vuotismuistojuhlaa. Myös Suomessa juhla huomioitiin. Salmin Manssilassakin oli kaikki julkiset rakennukset liputettu puna-valko-sinivärisillä lipuilla. Virallisia rakennuksia olivat Manssilassa rajan takana venäläiset sotilaskasarmit ja päällystön asunnot. Suomen puolella tullin ja viskaalien rakennukset ja kaksi kauppataloa. Koulun luokkien seinillä oli pysyvästi keisariperheen muotokuvat. Opettajina toimivat mm. Ignati Svesdotski ja naisopettaja Olga Arsenjeva (suom. Tähtelä)"

>>> 11.3.2014 12:40
 Hei,
 Huomasin, että mummoni isoisä Ignati Svesdotschkin mainitaan  nettisivuillasi Pekka Missin muistelmissa. Tiedätkö enemmän Ignatista  ja hänen perheestään?
 Tämän verran olen saanut selville:

Ignati Svesdotshkin (1871-1953) on kotoisin Valkovitsan (ven.  Valgovitsy) kylästä Länsi-Inkeristä, missä toimi opettajana  1890-luvun  alusta. Tuli opettajaksi Salmin Manssilaan ilmeisesti  1906, jolloin  venäläistämiskoulu aloitti toimintansa. Katihan  mukaan Manssilassa  perheeseen syntyi 2 tytärtä ja kuoli 1 poika  vuosina 1907-09, yhteensä  lapsia oli 12.  Oletan Ignatin olleen  Manssilassa 1917 asti, jolloin  koulu lopetti toimintansa. Tällöin  Ignati perheineen muutti takaisin  Venäjälle ja ilmeisesti suoraan  Valkovitsaan, jossa asui vanhana ja  jonne hänet on haudattu.
 Ignatin vanhin lapsi Ekaterina, mummoni äiti, meni 1916 naimisiin  ja  muutti Kyyrölän ortodoksiseen seurakuntaan. Hänen miehensä oli  Suomen  kansalainen ja siksi minun sukuhaarani jäi Suomen puolelle.  Ekaterina  valmistui opettajaksi 1913 ja oli opettajana ensin  Suojärvellä  (mahdollisesti venäläistämiskoulussa) ja naimisiin  mentyään Kyyrölässä.
 
 Ystävällisin terveisin,
 Antti R.
 
Ignati oppilaidensa kanssa luokkaretkellä Valamossa 1909.  Ignati siinä munkkien oikealla puolella.