Manssilan kirkko   ◄◄Sivuston alkuun
      Manssilan sivulle
 06.05.2009

Tällä sivulla:
Kuvia kirkon ulkopuolelta ja sisältä
Äitienpäiväkuva Manssilan kirkon edessä
Aleksanteri Nevalainen
Maija Missin kirjoitus Kotikyläni kirkko

Manssilan kirkon ikonostaasi heinäkuussa 1941.
Griilostin vasemmassa reunassa on viljan lajittelija. Kammesta pyörittämällä saatiin ilmavirta joka puhalsi ruumenet pois. Lisäksi oli vielä seulat. Tästä voi päätellä että lattialla on viljaa.

(Eki galleria, Via Raimo Kotiranta)

 

 

Manssilan kirkko oli p. Aleksanteri Nevalaisen muistolle pyhitetty. Se rakennettiin puusta ja valmistui 1906. Kirkon rakennusmestarina oli Sylvia Savolaisen miehen isä Otto Savolainen.  Neuvostoliittolaiset polttivat kirkon 6.-7.7.44 välisenä yönä. (Santeri Potasev) Tuolloin jo koko Salmi oli  vihollisen hallussa, polttaminen ei siten liittynyt sotatoimiin.

Aleksanteri Nevski (eli Aleksanteri Nevalainen) oli 1200-luvulla vaikuttanut maineikas venäläinen sotapäällikkö. Hänen sotajoukkonsa kukistivat ruotsalaiset lähellä Neva-joen suuta vuonna 1240. Hän on ainoa ort. pyhimys, joka on käynyt Suomessa, sotaretkellä Hämeenlinnan lähellä.
 -ak

 

 Tk-kuvaaja Eino Nurmi kiikaroi Laatokalle Manssilan kirkkomäellä hyökkäysvaiheessa 23.7.1941. Kuva otettu Eino Nurmen omalla Rolleiflex-kameralla, jonka EN osti 1939 Berliinistä. Kamera on nyt Einon kotikaupungin Porvoon museossa sekä 30.000  EN:n ottamaa valokuvaa ja negatiivia. Nurmen kaulassa on Contax-kinofilmikamera, joita hankittiin Saksasta Helsingin olympiakisoja varten 1940. Kisat peruuntuivat Talvisodan vuoksi ja pidettiin Helsingissä vasta 1952. Eino Nurmi palveli Martti Haavion johtamassa Tiedotuskomppania 1:ssä kuvaajana.
Kuva ja teksti saatu Jouni Nurmelta, joka on Einon veljen poika.

Vasemmalla ilmeisesti vanha tsasouna, josta Maija Missi alla kirjoittaa.

 

Manssilan kirkon alttaritaulu.  -ak
   

 

Kristus ristillä, 1600-luvun loppu
Manssilan kirkko
Evakkokeskus, Iisalmi
Kuva: isä Huurinainen
                
Nykyinen muistokivi kirkon portaiden paikalla. Takana oleva risti on alttarin paikalla. -ak

 

 Klaus Castrén: "Kuva on otettu Äitienpäivänä joskus 1920-luvun puolivälin tienoissa Manssilan (?) kirkon edessä ja siinä on sekä manssilalaisia että rajaselkäläisiä. Sotilaspukuinen eturivissä oikealla saattaa olla rajavartiovääpeli, sittemmin luutnantti ja Mannerheimristin ritari Juho Feodorinpoika Pössi (1898-1958) Salmista, joka käynyt Ulahdon kansakoulua. Kuvan olen aikoinaan saanut manssilalaiselta Aili Elmikäiseltä."

Leo Mirala: Kuvan oikeassa yläkulmassa, toisen sotilaspukuisen vasemmalla puolella on kaksi mustiin pukeutunutta naista, vasemmanpuoleinen on mummoni Anna Missi os. Käsnänen.

 

Aleksanteri Nevski
Pyhä Aleksanteri Nevski (Александр Ярославич Невский, 1218–1263, eli Aleksanteri Nevalainen), venäläinen kansallissankari ja pyhä, Novgorodin ruhtinas, myöhemmin Vladimirin suuriruhtinas. Aleksanteri voitti 1240 ruotsalais-suomalaisen ristiretkeläisjoukon Nevajoella, josta sai kunnianimekseen "Nevski" (Nevalainen), ja 1242 kalparitarit Peipsenjärven jäällä.

Aleksanteri Nevskin pyhäinjäännökset?/ikoni sijaitsivat Pietarissa, Aleksanteri Nevskin Lavrassa

23.11.2005 vietettiin Tikkurilan ort. kirkossa AN:n muistopäivää arvonimellä Venäjän pelastaja.

 

Matroona Missi: Kotikyläni kirkko
Kylässämme oli myöskin pienenpuoleinen kirkko vaikka ei ollut kirkonkylä. Kirkon ympäristö oli siisti nurmikko ja luonnon puita. Kun oli korkealla mäellä niin oli kaunis näköala, Laatokka näkyi puiden välistä. Hautapaikat oli puiden välissä rinteillä, oli aika jyrkkiäkin rinteitä. Kaikki ristit olivat puisia, yhtään hautakiveä ei ollut.

Hautuumaalla oli pieni kappeli, tsasouna. Sinne joku jätti lahjansa mitä nyt halusi kirkolle lahjoittaa. Kerran oli joku tuonut lampaanvillaa, niitä oli sitten annettu köyhille tai myyty esim kirkon lämmityskustannuksiin. Mitään seurakuntaveroa ei ollut. Ruokaakin vietiin köyhille.

LM: Elsa Enäjärvi-Haavion ja Martti Haavion kirjassa "Itään" on sivulla 131 kuva Manssilan kirkosta, etualalla TK-valokuvaaja Eino Nurmi kiikaroimassa Laatokalle ja reunassa näkyy hiukan hautuumaan tsasounan nurkkaa. Kuva on yllä.