Viipurissa maaliskuussa 2013 ◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan

 

Lähtö aikaisin aamulla Helsingistä Kiasman edestä. Bussiin nousemassa Viipurilaistaustainen rouva ja hänen yhdysvaltalainen miehensä.
http://www.viddler.com/v/452c3d25 Ritvan matkat ja Ari Niitynpään bussi.
Tässä on kimppataksiasema ja matkailuliikenteen pysäkki.
Kun Suomesta päin ajelee Viipurin linnan ohi, pitää kääntyä vasemmalle (Salakkalahden rantaa seurailevaa tietä), aluksi Severnyi val ulitsa, sitten Nab 40-leitija. Salakkalahden pohjukassa tullaan T-risteykseen, siitä vasemmalle Leningradskij pr. vie suoraan rautatieasemalle.
Kuvan vasemmassa reunassa on linja-autoasema. Sitten on Viipurin Neste Leningradskij pr. 16. Keskellä rautatieasema ja oikealla salmilaisen Hosainoffin kaupunkitalo.
Viipurin rautatieaseman sisällä oli kymmenkunta miliisiä metallinpaljastimineen vartioimassa matkustajien turvallisuutta.
Vanha rautatieasema oli aikoinaan Helsingin rautatieaseman näköinen.
Näkymä rautatieaseman portailta tulosuuntaan. Etualalla salmilaisen Hosainoff-yhtiön liiketalo.
Kadun nimi oli Aleksanterinkatu, se suomalaistettiin myöhemmin Karjalankaduksi. Venäläiset muuttivat sen vuorostaan Leningrandskij prospektiksi.
Talo nykyisessä asussa.
Hosainoff-yhtiö osti tämän Kolmikulma-nimisen talon Aleksanterinkadulta 1919. Siihen muutti yhtiön johto perheineen ja liiketoimintoineen.
http://www.virtuaaliviipuri.tamk.fi/kortteli.php?lang=fi&block_id=47
Tunnettu nimellä Pietisen palatsi. Valmistui 1912.

VirtuaaliViipuri » RE3
Oy Oikos eli Pietisen palatsi suunniteltiin vuonna 1907 arkkitehtien B Jung O Bomansson ja Armas Lindgrenin yhteistyönä. Mahtava asuin- ja liikerakennus Karjalankadun alkupäässä ja vastapäätä rautatieasemaa komistaa yleisnäkymää. Julkisivujen koristeluissa on pyritty tasapainotteluun jota sopivasti on herkistetty julkisivuissa olevilla graniittisilla leijonan päillä. Rakennuksessa oli Viipurin ensimmäiset hissit. Pietisen palatsissa oli Kansallis-Osake-Pankin Repolan konttori ja mm Alkon myymälä.

Torni on purettu, muuten talo on entisen näköinen, tosin pahasti ränsistynyt.
Venäjällä koirat ovat olleet aina vapaita toisin kuin ihmiset. Tämäkin koira uinaili kauppahallin portailla kaikessa rauhassa pienestä pakkasesta huolimatta. Joku mies, ilmeisti isäntä toi sille vettä, kaatoi pullosta pahvilautaselle ja koira latki. Olisiko koiran itse hankittava ruokapuoli?

Vasemmalla on kauppatori. Kauppahallia vastapäätä on Viktoria hotelli ja toisella reunalla Pyöreä Torni.
(LM 18.3.2013)