Matka Salmiin kesäkuussa 2012 ◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan

 

Manssilan nuorisoseura Rajakivi ry on perustettu 100 vuotta sitten Manssilassa. Se on jatkanut toimintaansa Pielavedellä. Heti kun Venäjälle alkoi pääsemään vapaammin 1990, Rajakivi on vieraillut kotiseudulla joka kevät. Matkojen ohjelma on ollut tavallisesti menomatkalla käynti Sortavalassa, sitten Pitkärannassa ja yöksi Salmiin perheisiin. Seuraavina päivinä on käyty kotikylässä ja sitten vanhan rajan takana Rajakonnussa, Aunuksessa, Syvärin luostarissa ja Syvärillä. Lisäksi on vierailtu Itä-Karjalan kylissä ja vanhassa Valamossa.
Menomatkalla Joensuussa kävin Raja- ja Laatokan karjalaisten sankarivainajien muistomerkillä. Korpisoturi-patsaan on laatinut salmilainen kuvanveistäjän Herman Joutsen. Heikin sivuilla on tarkka kuvaus muistomerkistä, kuvista erottuu jopa salmilaisten sankarivainajien nimetkin.
http://salmi.org/Muistomerkit.htm
Aikaisemmin pysähdyimme Sortavalassa torin reunassa. Nyt torin tilalle oli tullut uusi kauppa nimeltä VIITONEN. Vasemmalla on Sortavala-hotelli.
Edessä Leevi ja Ari.
Karjalan matkojen veteraani, kaikkien tuntema Hannu Matsi ratin takana Sortavalassa. Hän on ajanut satoja matkoja Karjalaan, jo parikymmentä vuotta, kotiseutumatkoja ja veteraanien matkoja taistelupaikoille.
Monet osaavat ajaa autolla, siinä nyt ei ole mitään erikoista, mutta erikoista on että kuljettaja ajamisen ohessa esittelee kaikki nähtävyydet, kertoo kaikenlaista Karjalaan liittyvää sekä vielä kertoo sellaisia tarinoita että auto pitää ihan pysäyttää keskelle tietä esityksen ajaksi.

Rajakiven matkoilla 90-luvulla ajoi Martti Louhisuo, sitten Hannu jatkoi.
Tilaukset:  Avoin yhtiö Sinilinja, Pielavesi,
Hannu Matsi puh. 040 740 9566

Heti ensimmäisenä iltana saimme majapaikan emännän Marian mukaan ja hänen poikansa viemään meidät autolla Käsnäselän ja Lemetin puolivälissä olevalle Saarijärvelle. Sen eteläpuolella tuhottiin venäläisten tukikohta helmikuussa 1940. Kuvassa kaatuneiden venäläisten hautamuistomerki.
Saarijärven motin tuhoamistaistelussa kaatui myös kuvassa olevan Joukon isoisä. Meille tulee vapauttava tunne kun näemme edes jotain kuolleiden omaistemme viimeisistä hetkistä tai edes paikoista.
Tuuloksen kenttähautausmaahan on haudattu vuonna 1944 51 tunnistettua ja 6 tunnistamatonta sankarivainajaa
Puna-armeija hyökkäsi ensin Kannaksella ja sen jälkeen aloitti hyökkäyksen Syvärin rintamalla 20.6.1944. Suomalaiset perääntyivät pian PSS-asemaan, Pisi-Saarimäki-Sammatus. Sammatuksessa suomalaiset viivyttivät vihollista kaksi päivää.
Sammatuksen siviilien hautausmaa.
Kaikkien salmilaisten tuntema Kari on monen muun toimensa ohella tekniikan innovaattori ja ansioitunut viennin edistäjä. Hän on pystyttänyt Aunuksen pohjoispuolelle jokivarteen Karjalan Tasavallan ainoan sähkösaunan serkkupoikien maille. Saunan päädyssä näkyy johtoasennuksen luova ratkaisu ja ulkovalo. Sisäpuolen salaisia laiteita ei vielä päästy katsomaan. Jotkut epäilivät että sisällä olisi automaattinen vesselän veden tislauslaitos. Ja monia muitakin epäilyksiä heräsi. Mutta saunalta se vaikuttaa.
Salmin läpi kulkeva rata on erittäin hyvässä kunnossa ainakin Karkun kohdalla. Betoniset pölkyt ja kiskojen alla  kumiset vaimentimet. Ei ole mutkia eikä kuoppia kuten maanteillä.
Miinalanjoki iltahämyssä sillan alapuolella. Oikealla rannalla oli aikoinaan Hosainoffin hovi.
Pitkärannan ortodoksinen kirkko jossa kaikilla matkoilla vieraillaan. Kuvan päivystävä koira on hoitanut virkaansa jo useita vuosia.
Leo Mirala 29.6.2012