Rajakiven matka 2013 ◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan
 

 

Kahvin keitto
Perinteisen kotiseutumatkan ensimmäinen kahvittelupaikka. Huomaa, expert-kuljettajamme Hannun keskeinen asema matkan onnistumisessa, hän hoitaa vuosikymmenien kokemuksella kahvinkeitonkin Pielavedellä patentoidulla automaattisella kaasukäyttöisellä kahviautomaatilla. Ensikertalaiset seuraavat kiinnostuneena valmistumista. Vanhat kävijät iskevät tarinaa mitä vuoden aikana on tapahtunut.
Kahvittelu, Jenut etualalla
Serkkuni Niina Jenu tyttärensä ja bunukan kanssa jaloittelemassa kahvia odotellen. Taustalla näkyy keittopaikan sijainti, Sortavalaan oikealle 56 km ja vasemmalle Prääsään, lähellä Petroskoita 152 km.
Kahvin juontia
Kahvinjuojien ensimmäinen erä. Matkanjohtaja ryystää jo oikeassa reunassa. Kahvia kaatamassa punaisessa maratoonarien paidassa piirin mestari Anna-Liisa ja Silja raidallisessa paidassa.
Kahvin juojia
Kahvia, voileipiä ja pullia riittää kaikille. Pentti seuraa vuosien kokemuksella että kaikki tapahtuu sääntöjen mukaan.
Vanha tien paikka Tulemalla
Vanha tie on mennyt Tuleman läpi nykyistä pääkatua pohjoisempaa, radan takana, se näkyy vanhoissa kartoissa. Joen yli menevä silta on ollut kirkon kohdalla.
Kuvassa näkyy taustalla rautatiesilta ja sen takana on nykyinen maatiesilta. Vanha tie on laskeutunut kuvasta oikealle joen ylittävälle sillalle.
Karkun tsasounan paikka
Karkun tsaounan muistoristi, maassa tsasounan jäänteitä

Kuva on otettu Laatokan puolelta. Tsasounan takana on vinokattoinen Yrjö ja Maria Rinnemaan navetta joka on vieläkin pystyssä. Kun Manssilaan rakennettiin vuosisadan alussa kirkko, tsasouna jouti Karkkuun. Samoihin aikoin vieraili Salmissa kenraalikuvernööri Sayn Sofia-rouvansa kanssa. Silloin vihittiin Karkun koulu, ehkä silloin tsasouna siirrettiin Karkkuun. Tulemalle rakennettiin vierailun kunniaksi Saynin eli Sofian tsasouna.
http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/Karkku/KarkkuX.htm 

Karkun kansakoulu
Karkun kansakoulu. Onko tämä tehty jo autonomian aikana vai myöhemmin?
Karkun kansakoulun luokka
Karkun kansakoulun luokka. Uunin tiilet on pantu kiertoon. Onkohan seinien lintu-aiheiset koristeet neuvostotaidetta? Muuallakin on sinistä maalia käytetty, sehän on venäläisten lempiväri ulkoseinissä ja nykyisin peltikatoissakin.
Jenun talot takana
Bussin  perässä Jenun sukua, taka-alalla Jenujen talot.
Veljekset Salmin torilla
Veljekset kuin ilvekset, Janne ja Timo ihmettelemässä Salmin torin tarjontaa.
Santeri Rajakonnussa
Kuvassa on Rajakonnussa asuva karjalainen Potaseffin Santeri. Hänellä oli sukulaisia Manssilassa, nyt Viktor-serkku asuu Kuopiossa. Kymmenen vuotta sitten olin Santerin ja hänen vaimonsa luona kolme yötä. Joka kesä olen käynyt Santerin luona. Ilta Sanomien Karjala-lehden jutussakin kerron  Santerista ja hänen vaimostaan.

Kun nyt menin Santerin pihaan, Santtu istui pihan penkillä, tervehdimme. Kesti hetken  tajuta Santun traaginen tilanne. Santtu on tullut sokeaksi. Eteisen nurkalta lähtee paksu rautalanka toisen ikkunan pieleen. Siihen on solmittu naru jonka toinen pää on Santun kädessä. Koirilla on vastaavassa virityksessä usein kettinkiä.

Eräs tuttu rouva tuo Santulle ruokaa ja siivoaa huoneita. Santeri maksaa sen eläkkeestään. Pieneksi menee elinpiiri ennen tuonilmaisiin menoa. Onko tämä meidänkin hyvinvointivaltiomme tulevaisuus?
Ologa-majatalon portaat
Kuvassa aunukselaisen Olonga-majatalon portaat. Jokainen askelma on eri korkuinen. Ihan kateeksi käy neuvostoinsinöörien suunnittelun  helppous. Ei tarvitse huomioida kerrosten korkeuksia, ei ole mitään porrasnousujen standardeja, turvavallisuusnormeja tai muita rajoituksia.
Jos suomalainen turisti on vähänkin ottanut niin huoneeseen pääsyssä tulee ongelmia.
Putinin puhelin ja postilaatikko
Putinin puhelin ja postilaatikko. Moni ihmetteli miksi Putinin modernissa puhelinkopissa ei ole puhelinta, on vain johdon pää. Joku arveli että paikalla ei ole kenttää, kännykällä soitettaessa pitää mennä koppiin ja kytkeä matkapuhelin johtoon. Vieressä Posta Rossija-postilaatikko joka on toiminut luotettavasti jo tsaarien aikana.
Omakotitalon rakentaminen tulemalla
Omakotitalon työmaa Tulemalla. Moni on ihmetellyt että miksi ikkuna-aukot sahataan vasta muuton jälkeen.  Miksei niitä tehdä heti kun se on työn etenemisen kannalta edullisinta?  Joku selitti että sillä torjutaan varkaita. Jos ikkunoita olisi joka puolella taloa niin rosvot pääsisivät tässäkin talossa metsän puolelta vapaasti sisälle. Mutta kun on vain yksi tosiluja sisäänkäynti näkyvällä puolella niin eipä rosvot pääse helposti sisälle.
Toinen selitys on että tällä tavalla säästetään energiakuluissa pitkä kopeekka. (meillä pitkä penni)
WC-Toalet kiista
Viime talvena Kaakkois-Suomen huoltoasemilla yritettiin ihan värikuvien avulla opettaa vierailijoille miten suomalaisella pöntöllä pitää hoitaa hommat.

Kuvassa on Tohmajoen Ahinkoskelle pyöröhirsistä rakennettu uusi venäläistyylinen Toalet-ulkohuusi. Kun suunnistin sitä kohti, edellä menevät naiset kirkuivat aukaistuaan oven eivätkä uskaltaneet mennä sisälle. Saivat sitten hoitaa tarpeensa kansalliseen tapaan pusikossa punkkien ja sääskien kiusattavana.  Minä kaikkien alojen erikoisasiantuntijana marssin kylmän rauhallisesti sisälle ja laskettelin reiästä kuten Vaka Vanha Väinämöinen aikoinaan. (Ruotsin vallan aikuisten henkikirjojen mukaan Vanha Väinämöinen asuskeli kotikylässäni Manssilassa 1600-luvulla. Ties vaikka kaikki manssilalaiset olisivat hänen jälkeläisiään?)

Hämärästi muistan nuoruudestani tapauksen jossa buabo hoiti pienemmän tarpeensa talvella seisaaltaan nostamalla vain hiukan hameen helmaa. Joten naisillakin, ainakin pienemmän tarpeen hoitaminen seisaaltaan on vanha karjalainen tapa. Tämän edellytyksenä että ei ollut nimettömiä jalassa. Saas nähdä leviääkö tämä luonnonmukainen tapa Suomen puolelle?

(LM kuvattu 7.-9.6.2013)
◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan