Matka Variskivelle ◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan
 

 

Variskivelle-risteys
Rajakonnun keskustasta on lyhin tie Variskivelle kävelemällä suoraan lounaaseen niittyjen ja pusikoiden halki 3 kilometriä.
Kuvan Fiatilla tulimme Rajakonnusta muutaman kilometrin Aunukseen päin radan yli tähän paikkaan.  Mikon ja traktorin kohdalta menee tie Laatokan rantaan vasemmalle.
MikkoJaOlavi
Mikko kertoo Olaville että tuosta ei mennä henkilöautolla, tuskin maasturillakaan pääsee. On syviä kuoppia ja vesihautoja. (huom. Mikon paidassa on Samson-suvun vaakuna)
Laatokka näkyy
Rantaan on parisataa metriä, sitten rantaa myöten oikealle.
Kohti Variskiveä
Variskivi ei vielä näy, pitää mennä edessä oleva niemen vesihautojen läpi.
Variskivi näkyy
No nyt, nyt näkyy Variskivi pienenä pisteenä seuraavan niemen kohdalla.
Variskiven rantaa
Siinä se on! Siellä on myös matalampi saman tyylinen kivi, jossa kuulemma myös on rajamerkkejä.
Olavi ja Leo
Retkeläiset Leo ja Olavi.
Olavi Variskivellä
Olavi pääsi melkein omin voimin kiven päälle ja kun vielä selvisi hengissä takaisinkin niin hän oli täyttänyt täydellisesti  LUNKULAN STARA -arvonimen vaatimukset. Anomus arvonimen myöntämiseksi on jo lähetetty. 
Varsikiven kuvioita
Variskiven kuvioita (kuva OPetro) 
1785. Variskivessä olevia merkkejä   
http://heninen.net/variskivi/suomeksi.htm
1885. Variskivessä olevia merkkejä
http://heninen.net/variskivi/ivanov_f.htm
Raja-vesi-maa
Variskivi oli jo Novgorodin aikana rajakivenä. Viidenneksien raja meni Variskivestä suoraan Rajakonnun läpi Missinkorpea kohti. Rajakontu kuului silloin Käkisalmen lääniin. Vasta Stolbovan rajankäynnissä todettiin että Rajakontu oli siirtynyt Aunuksen lääniin ja siksi se tuli kuulumaan Venäjälle.
Variskivi on vasemmalla, sen takana oleva vesi tuli kuulumaan Ruotsille ja ranta Venäjälle. Tästä eteenpäin raja oli rantaviivassa yli kaksi kilometriä Vino-ojalle asti josta raja nousee maalle. Näin säilyi  rajan kulku myös kun Suomi itsenäistyi.
Keskellä näkyy kolmen kilometrin päässä Kallivoisten kallioluoto. Siellä pitäisi olla vielä jäljellä vanha tsasouna kalamajana.

◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan